- Karateklub kæmper for bedre forhold.
Karateklubben Bushi har i årevis undervist og eksisteret i beskedne rammer bag Produktionskolen Gribskov i Helsinge. Det fraholder dem dog ikke fra at udklække det ene verdenstalent efter det andet. Nu er tiden kommet til at kæmpe for bedre forhold i kommunen.
Helsinge: Lugten af sure tæer hænger tungt i luften i det lille omklædningsrum bag produktionsskolen i Helsinge. Det ser dog ikke ud til at genere den håndfuld drenge, som er i færd med at skifte deres almindelige tøj ud med hvide gi’er, holdt sammen af bælter i brune og sorte farver. - Det er vores elitehold, forklarer stifter og sensei i Bushi Karate, Erling Marcussen og smiler beskedent, da han viser inden for i Bushis beskedne træningsfaciliteter. Trods den ramme lugt, og den manglende airconditioning i gymastiksalen, så går de unge kæmpere til den med liv og sjæl. En ung pige i forreste række knyer ikke, da hun bliver ramt i ansigtet af en rød handske, svunget af hendes underviser. - Det handler om at ramme, men ikke slå igennem, forklarer Erling og viser med en hurtig bevægelse, at teknik er altafgørende. Bushi Karate er kendt i det danske land, i hvert fald blandt vores ca. 15.000 karatekæmpere, for sine flotte internationale præstationer. De sidste to år alene har klubben hentet 135 medaljer, hvert år. Og har både Danmarksmestre, Europamestre og Verdensmestre i sin stald.
|
- Alexander Nastasijevic er trods sine 13 år allerede dobbelt verdensmester i sin karatedisciplin. Han håber at klubben kan få nogle bedre lokaler at træne i, så talentet kan føre til endnu mere. - |
For lidt albuerum: - De flotte resultater bliver endnu mere imponerende, når man ser klubbens træningsfaciliteter i Helsinge. Ud over to små omklædningsrum, et til hvert køn – og der er mange piger tilmeldt klubben, er der et møderum og så gymnastikhallen, der er beklædt væg til væg med særlige kampmåtter i blå og røde farver. - WKF (Wordl Karate Assisiation) har ændret deres krav til kampareal, så det er ikke muligt for os at træne optimalt under disse forhold op til danske og Internationale stævner, forklarer han og oplyser, at de i øjeblikket, på grund af den lille sal, kun har 8x12 meter, hvor kravet er mindst 12x12 meter. - Det er vel og mærke arealet til 2 kæmpere – Vi træner ofte 20-25 kæmpere af gangen, forklarer Erling Marcussen. Klubben har da også længe kæmpet for at få kommunens hjælp til at finde nye lokaler, men trods et konkret tilbud om at købe den nu nedlagte svømmehal i Helsinge, har de endnu ikke fået svar retur. - Fik vi et kampcenter, fik vi muligheden for at gøre meget mere. Vi kunne tilbyde ”karate på skoleskemaet” til skolerne, selvforsvarskurser og hjælp til stresshåndtering for de ansatte på jobcentret og meget mere, forklarer Erling Marcussen. - Erling Marcussen er dog ikke typen, der råber op. ’Tålmodighed er en dyd’, er en af kernelektionerne i al god kampsport, og med fire streger i sit sorte bælte, er Erling lidt af en ekspert, også i den disciplin. Det er da også efterhånden godt to år siden, klubben sendte et konkret tilbud til kommunen om at få lov at købe den nedlagte svømmehal – stadig uden at have fået afklaring. Svømmehallen ville ellers være oplagt, mener Erling Marcussen, der har en vision om et samlet kampsportcenter med plads til den lokale bokseklub og jiu-jitsuforening. Han har sågar fundet pengene til købet.
|
- Selvtillid og disciplin, før / under og efter træningen, også ude i samfundet - |
Selvtillid og disciplin: - De visioner hører dog fremtiden til. Nutiden består af benhård træning for de godt 200 medlemmer i klubben, der sammen må deles om de to omklædningsrum og det 12 meter lange og otte meter brede kampareal. En af de bedste blandt klubbens mange lovende talenter er blot 13-årige Alexander Nastasijevic. Han er to-dobbelt verdensmester i WIKF (Wado International Karate-Do Federation, repræsenteret i 95 lande, red) for U14, og har trods en ung alder allerede dyrket sporten i fem år. - Vi har ikke så meget plads til at træne her, men vi har et rigtig godt sammenhold i klubben. Det handler ikke kun om at slå, forklarer den unge kæmper under en pause i træningen. Og netop det med at lære at slå er noget, der kan holde mange forældre fra at tilmelde deres børn til kampsport. Men det er helt misforstået, mener Erling Marcussen, der trods årtiers træning aldrig har haft brug for sine evner uden for måtten. - Det er noget af det, vi lærer de unge. Vi har været her i 25 år, og vi har aldrig haft en situation med en af vores elever, der har ydet vold mod andre. Det er kun til selvforsvar, forklarer han. Heller ikke Alexander har haft brug for sin kampkunst uden for måtterne. Og det er hans far, Geroge Nastasijevic, ganske godt tilfreds med. Han har ingen betænkninger med at lade begge sine børn dyrke kampsport.
- Det er noget, jeg selv har gjort i mange år, og jeg tror på, at det giver en bedre disciplin og selvbeherskelse… Man lærer at hvile i sig selv, begrunder han og oplyser, at han flere gange ugentligt kører begge sine drenge fra Frederiksværk, hvor de bor, og til klubben på Skolevej i Helsinge. Og det engagement er kendetegnende for flere af de andre forældre af børn i klubben. Det er ikke unormalt at have en stor håndfuld forældre ventende i det tilstødende fællesrum, mens deres børn træner i salen ved siden af.
|
- Skoene fylder i indgangen til træningslokalet. Det er ikke tilladt at have sko på indendøre - |
Faktum: Bushi er en Karateklub, der henvender sig til alle der har lyst til at træne traditionel karate og kampsport under mere moderne former. Undervisningen foregår på holdbasis og bliver ledet af instruktører, som har gennemgået pædagogiske kurser i undervisning.
Bushi tilbyder også Brazilian Jiu-Jitsu. Her er ingen slag eller spark i træningen, der består af frigørelse fra greb og låse, kast, nedtagninger og brydning på gulvet, hvor man forsøger at opnå en dominerende position. Kickboxing er desværre lukket ned igen pga. manglende tider. Disse alternative kampsportsformer er samlet under begrebet "Combat Sport" Bushi optager primært nye medlemmer i januar og august. Alle er velkommen til et par gratis prøvetimer i klubben.
(Tekst og foto: David Abildgaard - Copyright Gribskovavisen)
Læs den oprindelige artiklel og kommentar her >>
|