- DE TO KONKURRENCEFORMER: Der konkurreres i to discipliner i karate ved ved denne sommers OL: Kata og Kumite. De 80 karate-atleter ved legene er delt mellem de to, hvor 20 konkurrerer i Kata og de øvrige 60 i Kumite. Der er en 50/50 opdeling blandt mænd og kvinder i hver disciplin. Kata er en bestemt række af individuelle karate-færdigheder, hvor karate-ka`s (mennesker, der praktiserer karate) udfører forskellige offensive og defensive teknikker individuelt foran et panel med syv dommere. Der er 98 forskellige katas, som er godkendt af World Karate Federation, som karate-ka`s kan vælge at udføre. På en måde er det en begivenhed, der ligner en gulvrutine i gymnastik. Udøveren bedømmes ud fra teknisk og atletisk præstation og får en score fra 5,0 til 10,0 - 70 procent af scoren er for den tekniske præstation og 30 procent for atletisk præstation. Styrken, rytmen, kraften og balancen mellem slag, spark og defensive manøvrer tages i betragtning af dommerne, og karate-ka`s kan ikke udføre den samme kata mere end én gang. Kumite er ren frikamp - Hovedretten. Dette er en-mod-en kamp, hvor kæmperne står over for hinanden i tre minutters kampe på et 8x8 meters kampareal. Kæmperne forsøger at sætte kontrollerede 1,2 eller 3 point scoringer på sin modstander. Kæmperen med flest scorede point efter de tre minutter, er vinderen. En kamp kan også slutte, hvis en kæmper er foran med 8 point, inden tiden er gået. Point scorer, når et rent stød rammer til hoved, ansigt, nakke, bryst, mave, side eller ryg. Ingen slag under bæltestedet er tilladt. Der er tre måder at score point i kumite, og som du kan se i afsnittet nedenfor, er spark nøglen til succes.
- POINTSCORE: En "Yuko" er et kontrolleret stød mod hovedet eller midtersektionen, og giver et point. En "Waza-Ari" er et kontrolleret spark til (mave / side / ryg) midtersektionen, og giver to point. Og en "Ippon", som er tre point, gives når en kæmper sætter et kontrolleret spark til hovedet eller nakken, eller laver en nedtagning, fulgt op af en scorende håndteknik. Der er i alt 3 forskellige vægtklasser på mænds og kvinders sider. Mænds kumite-turneringer afholdes på -67 kg, -75 kg og +75 kg. Kvindernes vægtklasser afvikles i følgende klasser: -55 kg, -61 kg og +61 kg.
- TIDSPLAN: Karate-begivenhederne er planlagt til at finde sted fra d. 5. - d. 7. august i Tokyo på den berømte Nippon Budokan, et sted, der blev bygget forud for Sommer-OL 1964. Stedet har været vært for adskillige internationale kampsportbegivenheder gennem årene, herunder Verdensmesterskabet i Karate.
Torsdag d. 5. august: - Kvinder Kata eliminering / ranking / medalje runder - Kvinders Kumite -55 kg turnering og sejrsceremoni - Mænds Kumite -67 kg turnering og sejrsceremoni
Fredag d. 6. august: - Kata-eliminering / rangering / medalje-runder til mænd - Kvinders Kumite -61 kg turnering og sejrsceremoni - Mænds Kumite -75 kg turnering og sejrsceremoni
Lørdag d. 7. august: - Kvindernes Kumite + 61 kg turnering og sejrsceremoni - Mænds Kumite + 75 kg turnering og sejrsceremoni
- HVORFOR DU SKAL STILLE DIT TV IND PÅ KARATE: Det skal du, hvis du sætter pris på vel-disciplinerede, lynhurtige muskel-atleter med bemærkelsesværdige færdigheder i deres arme og ben, med en slående nøjagtighed, så kan kumite-turneringen have din interesse. Ifølge programoversigten viser DR TV alle kategorier fra Karate OL i Tokyo - Japan.
- ATLETER DER ER VÆRD AT SE: Der vil være 37 forskellige nationer / eller hold repræsenteret på tværs af de i alt 8 karate kategorier. Japan, som værtsland, har en konkurrent med i hver begivenhed, men Tyrkiet (7), Egypten (5), Italien (5), Kasakstan (5), Tyskland (4) og USA (4) er også godt repræsenteret. Spanien og Japan er de klare favoritter, når det kommer til disciplinen kata.
Spaniens Sandra Sanchez er en af de kæmpere med flere førstepladser ved Europæiske og internationale begivenheder siden 2015. Sanchez er verdens nummer 1-rangerede kvindekata-konkurrent, der er på vej ind i spillet. Japans Kiyou Shimizu er også en favorit i kvindekata, der vandt otte guld og et sølv ved hvert af verdensmesterskaberne, de asiatiske mesterskaber og de asiatiske spil, der går tilbage til 2014.
I mændenes kategori er Spaniens Damian Quintero den regerende Verdensmesterskab og Europamester efterfulgt af Japans Ryo Kiyuna, der besejrede Quintero ved verdensmesterskaberne i 2018.
|
- Frankrigs Steven Da Costa (Herre -67 kg), Irans Sajjad Ganjzadeh (Herre + 75 kg), Ukraines Anzhelika Terliuga (Kvinder -55 kg), Kinas Yin Xiaoyan (Kvinder -61 kg), Aserbajdsjans Irina Zaretska (rangeret til -68 kg , der konkurrerer i kvinders +61 kg) og Tyrkiets Meltem Hocaoglu (rangeret til +68 kg, der konkurrerer i kvinder +61 kg) er alle i øjeblikket nr. 1 i verden i forskellige kumite-vægtkategorier, i henhold til World Karate Federation's placeringer.
Den eneste repræsentant for Team Canada er Daniel Gaysinsky fra Caledon, som deltager i + 75 kg kumite-begivenhed på den sidste dag i karatekonkurrencen. Han vandt sølv ved Pan American Games i 2019, så der medaljehåb for Canada. ”Hans præstationer i Paris var helt usædvanlige, og han fortjener med rette sin plads blandt top 10 mænd i +75 kg-divisionen ved OL,” sagde landtræner Nassim Varasteh. ”Han var konsekvent og metodisk i sin forberedelse til denne begivenhed på trods af alle udfordringerne det sidste år. Trænerne har altid været sikre på Daniels potentiale og i hans evne til at præstere under pres.
- OL DRØMMEN BRAST FOR DE DANSKE KÆMPERE I PARIS: "Paris blev endestationen for vores Danske kæmpere. Gamet er utroligt hårdt, og kampen om de ganske få pladser til OL er meget tæt. Vi sidder med oplevelse af at vi har gjort hvad vi kunne i processen frem mod konkurrencen. Selv til trods for corona og alle de andre udfordringer som der har været med skader, isolationer, ingen stævner osv. Vi ramte dog ikke dagen, og det skal man. Men det var der så også 476 andre kæmpere som heller ikke gjorde det i Paris. Vi sunder os lige efter den mavepuster, og kigger senere i rygsækken efter de ting som vi selvfølgelig har fået med os og lært på denne lange rejse de sidste 4 år", udtaler Dansk Karateforbunds sportschef Allan Kjærsgaard.
/red. (inspirationskilde: sportnet.ca ) - Læs original artikel her >> |